Zašto hodati zajedno, sporo i sretno?

-

Ljudsko tijelo je stvoreno za kretanje. U korist ovoj tvrdnji govore i poražavajuće brojke o preranoj smrti i zdravstvenim problemima modernog društva zbog takozvanog sjedećeg stila života, onog u kojem dominira apsolutno odsustvo kretanja.

Put koji donosi mir

Ljepota joge je u konstantnom pokretu i zadržavanju poze samo u trenucima kada dopuštamo sebi da osjetimo vlastito tijelo. U pokretu je i ljepota hodajuće meditacije nazvane kinhin. U kinhinu se korača sporo, odmjereno, sa mislima usmjerenim na svaki korak. Usporavamo sebe da bi usporili tijelo i usporavamo tijelo da bi usporili svoj um, sagledali realnost i osjetili je u njenoj potpunosti.

Netaknuta priroda Vlašića

Upravo će pokret biti i osnova izleta Hiking&Waterfall Flow koji će voditi Saša i Dragana iz The Yoga Housea. Krenut ćemo zajedno od Hotela Sunce sve do vodopada Ugrić, izvora života na Vlašiću. Ugrić je desna pritoka rijeke Ugar u srednjoj Bosni. Duga je oko četiri kilometra, a izvor joj se nalazi na obroncima bosanske planine Vlašić na lokalitetu Krčevine.

Ovo je samo dio puta koji ćemo prijeći zajedno – tišina neće biti pod moranje. Ukoliko se želite smijati, smijte se! Ukoliko želite šutjeti, uradite to. Ali hodajmo zajedno, sporo i sretno!

ugrić vodopad
Vodopad Ugrić je žila kucavica vlašićke faune

Imate dodatnih pitanja ili se želite prijaviti za učešće na Lotus Joga Festu? Pišite nam na lotusfest@winter.ba ili nas pozovite na +387 (0)61 518 640.