Nataša Radanović i thai terapija – liječenje univerzuma zvanog ljudsko biće

-

Ljepota Lotus Joga Festa koji će biti održan od 11. do 13. septembra na planini Vlašić je u različitosti ideja i vještina koje će biti predstavljene. Više od dvadeset časova joge pomoći će početnicima, ali i veteranima da se pobliže upoznaju sa istočnjačkim mudrostima. Pored joge, Lotus Joga Fest će ponuditi još mnogo zanimljivog sadržaja. Jedan od njih je thai terapija koju će vodit Nataša Radanović, certificirana fizioterapeutkinja, joga učiteljica i terapeutkinja tradicionalne thai terapije.

Nataša se stručno usavršavala u Bosni i Hercegovini, Italiji, Indiji i Tajlandu. Profesionalno se bavi bodywork tehnikama posljednjih sedamnaest godina, a šest godina je boravila i radila u Italiji kao wellness&spa terapeutkinja. U Indiji se posvetila joga terapiji, a na Tajlandu 2010. godine otkriva potpuno drugačiju formu rada na tijelu. Zadnjih godina fokus joj je na poboljšanju zdravlja reproduktivnih organa i plodnosti, te generalnog zdravlja žena.

MASAŽA KAO AKT DOBROTE I LJUBAVI

Na početku našeg razgovora Nataša objašnjava da thai terapija predstavlja tradicionalnu medicinu Tajlanda.

“Kao i svaka medicina, i ova ima svoje grane i sastoji se od nekoliko aspekata. Prvi je  medikalna terapija koja podrazumijeva liječenje medikamentima biljnog, životinjskog i mineralnog porijekla. Drugi je fizikalna terapija koju čini thai joga, Nuat Phaen Boran odnosno thai masaža, herbalne komprese, sauna i ostali elementi. Ostali elementi su duhovna praksa i magijski rituali budizma. Možemo reći da se ja bavim fizikalnom terapijom u tradicionalnoj thai medicini”, govori Nataša.

Thai terapija se koristi za relaksaciju, održavanje zdravlja i terapiju.

nataša radanović
Thai masaža ne umara terapeuta

“Razlikuje se dosta od drugih masaža. Vezana je za pod, klijenti su obučeni i specijalnim tehnikama kakve su akupresura, gnječenje, istezanje, rolanje, vibracija i namještanje kostiju utičemo na tijelo koristeći vlastitu težinu i služeći se koljenima, laktovima, stopalima i prstima. Važno je reći da se terapeut ne troši i ne iscrpljuje, već spretno koristi tehniku kako bi pomagao pacijentu. Terapeuti pomjeraju i otvaraju skoro svaki zglob na tijelu, mi ih zovemo kapije vjetra. Na taj način se provjetrava tijelo. Trebam napomenuti da je davanje masaže ovdje shvaćeno kao fizička aplikacija dobrote i ljubavi. Već od prve terapije se osjeti bitno olakšanje”, kaže Nataša.

Kako ova vrsta terapije podržava holistički (jedinstveni) pristup liječenju cijelog ljudskog bića, upitali smo Natašu koje je najveće “oštećenje”  nas koji živimo u Bosni i Hercegovini, da li nam thai terapija može biti korisnija fizički ili duhovno?

“Mislim da smo mi svi na neki način “oštećeni”. Svi nosimo terete, traume vezane za ono što smo prošli. I to ne iz zadnjeg rata već iz svih ratova, to je  transgeneracijski prenos. Nosimo breme uvjerenja, programe , vezanosti, trpna stanja, moranja. I sam život je danas izazovan. Ja nisam psiholog, niti se bavim tuđim problemima, ali pokušavam da skrenem pažnju na neke nepravilnosti čitanjem iz tijela. Svakako mogu da prepoznam karakter osobe i ono što bi bilo najbolje za nju. Ne pravim razlike prema nikome , osim ako su teška oboljenja u pitanju, tu se već moram ograditi”, kaže Nataša.

BIH – INDIJA U EVROPI

Nataša kaže da ju je na njenom životnom putu uvijek vodila znatiželja i interesiranje za način života drugih ljudi. Kroz tu znatiželju je učila i pokušavala shvatiti druge. Ipak, nije sve bilo bajno, niti je proces učenja bio lagan. Život je, kako sama priznaje, pun uspona i padova, samo je do nas kako ćemo ih kontrolisati.

“Primjera radi, na Tajlandu se sve to (izučavanje tradicionalne medicine, op.a.) dosta iskomercijalizovalo. Sa najezdom turista i hipika sve tradicionalno se dovodi u pitanje. Ponekad je najbolje ići na sela i tražiti učitelje tamo. Oni nisu izloženi turizmu niti pričaju engleski. Ne trude se da vas impresioniraju jer njima je samo važna terpija i da li mogu da pomognu ljudima. Učila sam sve na sjeveru Tajlanda, u zoni Chiang Mai. To je nekad bilo Lana Kraljevstvo i imali su izuzetno napredne modalitete tradicionalne medicine.”

nataša radanović
Na Lotus Joga Festu svi će naučiti da pomognu sami sebi

Kao svjetska putnica koja je boravila u Italiji, Tajlandu i Indiji, upoznala je narode tih zemalja. Neki aspekti mentaliteta su im zajednički, drugi potpuno različiti, ali je zanimljiv položaj Bosne i Hercegovine u Natašinim promišljanjima u odnosu na narode tih zemalja.

“Gdje god da smo, imamo iste potrebe i želje. Svi prolazimo kroz emotivni rollercoster, od patnje do euforije. Kako se koji narod nosi sa tim, to je već druga stvar.

Indija  je i dalje dosta tradicionalna zemlja, ali ima otvoreno srce i svi nekako profitiraju iz toga. Zbog same neizvjesnosti života, oni lakše izlaze na kraj sa težinom, nekako su više u sadašnjosti, religija i vjera i dalje zauzimaju veliko mjesto u njihovim životima. Tajland je sličan, ali je bogatija, razvijenija zemlja koja korača brzo u budućnost. Vidljivo je da tradicija umire, iako su ljudi i dalje dosta praznovjerni. Oni su suzdržaniji od Indijaca , ne otvaraju tako lako vrata svoje kuće, ali kao izrazito budistička zemlja osjeti se njegov uticaj, mir i staloženost. Nema drame. Misli se naravno na emotivne ispade, ljutnje i agresije. Uči ih se odmalena kako da ih kontrolišu, tako da teško da možete svjedočiti nekoj svađi. Tu su slični Indijcima. Indija zna biti haotična, ali nema drame i sve teče svojim tokom.

Važan aspekt thai terapije je i onaj duhovni

Mi? Mi smo u sredini. Rasčerečeni između istoka i zapada, ni sami ne znamo gdje smo. Fali nam vjere, volimo da dramimo i emotivno smo izražajni jer nas niko nije učio kako to da kontrolišemo. Ponavljamo iste greške vijekovima, nekako smo djetinjasti. Težimo zapadu i gubimo ono malo tradicije što je ostalo. S druge strane, mi smo kao neka Indija u Evropi. Ima tu duše. Mi iz BiH smo srce svega. I bez obzira na sve žilavi smo, svoji, autentični , teško shvatljivi i samima sebi.

Talijani (oni na sjeveru) su kao Nijemci – distancirani, emotivno manje dostupni i meni kao i ostatak sjevera Evrope nezanimljivi.

Nataša za Lotus Joga Fest priprema specijalno učenje koje će biti bazirano na njenoj praksi, ali i sadržini samog festivala.

“Pošto će biti dosta indijske joge, prvi dan ću predstaviti Reusi Dat Ton vježbe – thai jogu. To je sistem vježbi disanja, samomasaže i istezanja. Biće ljudima zanimljivo da probaju kako sami sebi da pomognu i dodirnu svoje tijelo, vide sami gdje postoje određene tenzije. Drugi dan ćemo se baviti  emocijama koje najčešće skladištimo u stomaku. Kako ih je najbolje svariti, istražiti stomak kao centar tijela i napraviti unutrašnju komunikaciju. Treći dan je dan sa Budom, učit ćemo o oplemenjivanju srca i putu ka iskrenoj sreći”, zaključuje Nataša i poziva sve da joj se pridruže na Vlašiću u septembru.

Prijave i sve informacije o Lotus Joga Festu možete pronaći na http://www.lotusjogafest.ba, pisanjem na e-mail lotusfest@winter.ba ili pozivom na broj telefona +387 (0)61 518 640.