Majra Lalić i Lamia Peco – od druženja do mostarskog joga centra

-

U Mostaru djeluje Yoga centar Lama u kojem predaju Majra Lalić i Lamia Peco. Dvije joga učiteljice plijene svojim entuzijazmom da znanja o jogi prenesu što većem broju interesanata.

“Ne raspolažemo nikakvim statističkim podacima”, govori Lamia na početku našeg razgovora, “Ipak bi mogle reći da je  svjesnost o jogi danas u porastu. Pokazatelji toga jesu brojni praktikanti joge u našem centru, kao i posjećenost velikog broja radionica i edukacija koje organizujemo.”

Njihove početke u joga svijetu okarakterisala je iskrena radoznalost, želja za promjenom i neznanje koje se iskristalisalo u ljubav.

“Da budem iskrena, o jogi nisam mnogo znala kada sam krenula na prvi čas. Nekada davno rekla bih da je sve krenulo slučajno i spontano, a danas znam da se sve desilo sa razlogom. Mnogo je lijepih stvari, životnih iskušenja i procesa koje mi je donijela joga, a kroz koje sam rasla i zbog toga sam zahvalna što sam krenula sa praksom”, govori Majra, a Lamia dodaje: “U životu nailazimo na izazove i prepreke. Ponekad nam se desi da se zapletemo u sopstvenu mrežu briga koje nas udalje od izvora naše prirode. Ja sam upala u vrtlog materijalnog svijeta i nezadovoljstva prema sebi i svome tijelu. Manjak samopouzdanja, anksioznost i depresija su bila stanja kroz koja sam prolazila mjesecima. Onog trenutka kada sam dotaklo dno i došla do stanja u kojem nisam znala kako dalje, u mom zivotu se pojavila joga kao disciplina koja mi je pomogla da se na potpuno prirodan način vratim u balans i zavolim sebe kao biće svjesnijeg postojanja.”

Upoznavanje na časovima joge bila je osnova onoga što će kasnije postati Yoga Centar Lama.

majra lalic lamia peco

“Lamia i ja upoznale smo se prije sedam godina na časovima i zajedno smo prošle mnogo edukacija i radionica za lični rast i razvoj. Kroz ta druženja upoznale smo se na nekoj dubljoj razini i spoznale da smo spremne da alate koji su nama bili od koristi dijelimo sa drugim ljudima. Tako je i nastala ideja o otvaranju Yoga centra Lama”, govori Majra.

U Yoga centru Lama Mostarke i Mostarci praktikuju različite vrste joge, a jedna od njih je i kundalini joga.

“Kundalini joga je kraljevska joga ličnog iskustva koja ide direktno u srce. Centralni cilj ove joge je buđenje životne (Shakti) energije koju ima svako biće. To znači da je mogu praktikovati i muškarci i žene bez obzira na prethodno iskustvo. Shakti i Shiva su ženski i muški princip u nama i  predstavljaju pokretačku silu koja vodi do svjesnijeg pogleda na svijet”, objašnjava Lamia.

Lamia napominje da je jedna od čestih predrasuda o jogi ta da se radi o religijskoj praksi. 

“Često se joga poistovjećuje sa religijom iz neznanja, ali joga to nije. Jogom se može baviti svako jer joga je disciplina koja dolazi sa istoka i ima za cilj da dovede u balans um, tijelo i duh.”

Majra i Lamia su prve učiteljice iz Mostara koje će predavati na Lotus Joga Festu. Smatraju da je festival izuzetno važan i pozivaju sve da im se pridruže na Vlašiću, od 17. do 19. septembra.

“Smatramo da su joga retreatovi poput Lotus Joga Festa od velikog značaja za promociju zdravog načina života, rada i brige za sebe. Možemo reći da je sistem u kojem funkcionišemo kroz ubrzan tempo života okrenut ka spoljašnjem svijetu. Ovakvi festivali su pun pogodak za upoznavanje unutrašnjeg svijeta koji je čovjek zapostavio zbog nametnutog stila zivota”, zaključuje Lamia.