Inesa Brajlović i joga let u bolji svijet

-

Pretpostavlja se da je joga praksa nastala 3000 godina prije nove ere. Ova skupina fizičkih, mentalnih i duhovnih vježbi je evoluirala godinama, mijenjajući se sa teritorijom i praksom, miješajući se sa drugim formama fizičke i mentalne vježbe.

Tako je rođena i takozvana leteća joga koja se u Sarajevu praktikuje u studiju Fly Yoga Sarajevo. Studio vodi instruktorica i osnivačica Inesa Brajlović koja će na Lotus Joga Festu na Vlašiću upoznati sve sa ovim novim stilom vježbanja.

“Leteća joga je moderni stil vježbanja u kojem se kombiniraju joga položaji, takozvane asane, ali se izvode u platnu, u svili koja je široka više od dva i duga više od pet metara. Upravo ta dužina pruža različite varijacije vježbanja kojima se jača tijelo. Fly yoga se često i ne bez razloga naziva najboljom tjelovježbom za centralne mišiće tijela. Treninzi se sastoje od dva dijela – ja stavljam akcent na vježbanje snage, nakon čega dolaze vježbe istezanja i opuštanja, te akrobacije koje su najzanimljiviji dio treninga”, govori Inesa.

Glavni element vježbe u letećoj jogi je platno u kojem se visi i koje uveliko pomaže početnicima u zauzimanju joga položaja.

“Mnogi se platna na prvi susret boje. Vremenom, perspektiva se mijenja, te ga ne posmatramo više kao spravu za mučenje, već ličnog asistenta koji nam pomaže da vježbe koje na početku ne možemo ni pomisliti da možemo izvesti izvedemo olakšano, ali da dobijemo sve benefite izvođenja tih poza”, objašnjava Inesa.

Inesa Brajlović (gore) i Ada Vuk (dolje) su učiteljice različitih stilova joge u studiju Fly Yoga Sarajevo

Inesina karijera, kao i mnoge druge, rođena je iz ljubavi. Magija Fly Yoga Sarajevo, jedinog studija ove vrste u Sarajevu i šire, nije rođena iz ničega, već je logični slijed događaja.

“U početku je fly yoga bila moj hobi i opsesija, a prerasla je u ideju i želju da magiju podijelim sa mnogim ženama i priuštim im privilegiju vježbanja nečega što je u svijetu jako poznato, a praktikovanje čega se odražava fantastično na tijelo. Ja sam završila kurs u Srbiji, u Somboru, 2016. godine. Nakon toga je uslijedila intenzivna praksa, višesatna i svakodnevna. U početku sam držala časove u različitim fitness centrima, pa sam se odvažila da otvorim svoj studio i time kreiram jednu oazu gdje će žene imati kutak u koji se neće ustručavati doći iz bilo kojeg razloga”, kaže Inesa.

Istina je da je Fly Yoga Sarajevo zaista studio u kojem fly yogu vježbaju isključivo žene. Inesa kaže da razlog tome nije nikakva predrasuda, već kreiranje prostora za žene.

“Bez ikakvih predrasuda, ta odluka je donesena lično zbog ženske slobode. Željela sam da žene imaju prostor za vježbanje kako žele, bez da se brinu da li ih neko ili kako gleda, da se ne stide i oslobode strahova i predrasuda”, govori Inesa.

Inesa poziva sve da ne oklijevaju i da joj se pridruže na premijernom izdanju Lotus Joga Festa. Leteća joga je namijenjena svima, bez obzira na dobnu skupinu.

“Za fly yogu ne postoji određena dobna granica. Čak smo donedavno imali i program za djecu. Djeca su zaista uživala jer su mlada nemaju straha, te se fly yoga njima doima poput gimnastike. I dosta starijih žena postanu vatrene praktikantice fly yoge. Na samom početku kreću lakše, dok ne osvijeste svoje tijelo. Onda dolazi do naglog preobražaja gdje upravo one krenu inzistirati na vježbama fitnessa od kojih su bježale prije toga jer “ne žele mišiće i da rade sklekove””, kroz osmijeh će Inesa koja razgovor zaključuje sa sloganom koji je osnova svakog njenog časa – danas vježbamo hrabrost.

Prijavite se na Lotus Joga Fest, možete nam pisati na lotusfest@winter.ba ili nas pozvati na +387 (0)61 518 640.